Catering jelentése magyarul: Minden a rendezvény catering szolgáltatásról

Catering jelentése magyarul: Minden a rendezvény catering szolgáltatásról

Ebben a cikkben megismerkedünk a catering jelentésével magyarul, illetve elmagyarázzuk, hogy mi is ez az egész, illetve, hogy kiknek lehet érdemes elgondolkodni ezen szolgáltatás igénybevételéről.

Mi az a catering?

A catering egy olyan szolgáltatás, amely étel és ital ellátást biztosít különböző eseményekhez vagy alkalmakhoz, például rendezvényekhez, konferenciákhoz, esküvőkhöz, partikhoz vagy üzleti találkozókhoz.

A catering cégek ételt és italt készítenek, szállítanak és szolgálnak fel a kívánt helyszínen, lehetővé téve az esemény szervezőinek és résztvevőinek, hogy élvezhessék az étkezést anélkül, hogy gondot okozna számukra az ételkészítés vagy a vendéglátás.

A catering szolgáltatások gyakran testreszabhatóak az adott esemény vagy rendezvény igényei szerint, és széles választékban kínálhatnak ételeket és italokat, beleértve az előételeket, főételeket, desszerteket és italokat is.

Catering jelentése magyarul

A catering szó eredete a francia „traiter” szóból származik, ami „elkészíteni” vagy „gondoskodni valamiről” jelentést hordoz. A kifejezés későbbi formájában terjedt el az angol nyelvben, és ma már széles körben használatos a vendéglátás és eseményszervezés területén világszerte.

Jelenlegi értelmezésében a catering szó az angol cater ige inges alakja, amely egyszerű fordításban élelmezést, ellátást, utasellátást takar. Kicsit tágabb értelemben jelenthet ételszállítást és italszállítást. Az angol nyelvben még használják a vendéglátóiparra és közétkeztetésre vonatkozólag is.

Magyarországon (és sok egyéb országban) a catering a vendéglátás egy olyan formája, amely során ételt és italt szolgálnak fel egy adott helyszínen, legyen az egy rendezvényterem, iroda, otthoni kert vagy bárhol másutt, ahol szükség van vendéglátásra. A catering szolgáltatás lehetőséget teremt arra, hogy az esemény szervezői ne kelljen foglalkozniuk az ételkészítéssel és szállítással, helyette egy profi csapat gondoskodik az étkezésről.

Milyen rendezvényekre szokás igénybe venni catering szolgáltatásokat

A catering szolgáltatásokat széles körben igénybe veszik különböző típusú rendezvényeken és eseményeken, ahol az étel és ital felszolgálása fontos szerepet játszik a résztvevők kényelmének és élményének biztosításában. Íme néhány olyan rendezvény, amelyekre gyakran igénybe veszik a catering szolgáltatásokat:

  • Esküvők: Esküvői fogadások gyakran megkövetelik a nagyobb mennyiségű étel és ital biztosítását, amelyet egy catering cég könnyedén képes kezelni. Az esküvői catering lehetőséget teremt a párnak arra, hogy egyedülálló, testre szabott menüt kínáljon vendégeiknek.
  • Üzleti rendezvények és konferenciák: Üzleti rendezvények és konferenciák során gyakran szükség van reggelire, ebédre, kávé- és tea szünetekre, valamint ünnepélyes vacsorára. A catering szolgáltatás megfelelően összeállított menüket kínálhat, hogy a résztvevők energiával feltöltve és kényelmesen folytathassák a munkát.
  • Céges összejövetelek és rendezvények: A vállalati rendezvények, mint például karácsonyi bulik, szemináriumok vagy különféle események, gyakran catering szolgáltatások segítségével valósulnak meg. Ezek az események lehetnek informálisak vagy hivatalosak, és a catering cég rugalmasan alkalmazkodik az adott igényekhez.
  • Magán- és családi ünnepségek: Születésnapok, keresztelők, jubileumok és egyéb családi események is kiváló alkalom lehet a catering szolgáltatások igénybevételére. Ez lehetőséget teremt arra, hogy a házigazda és a vendégek egyaránt élvezzék az eseményt, anélkül, hogy aggódniuk kellene az ételkészítés vagy a felszolgálás miatt.
  • Kulturális és közösségi rendezvények: Fesztiválok, művészeti kiállítások, sportesemények és más közösségi események során is gyakran szükség van catering szolgáltatásokra, hogy a résztvevőknek legyen lehetőségük étkezni és inni az esemény során.

Ez csupán néhány példa volt arra, hogy milyen rendezvényekre szokás igénybe venni a catering szolgáltatásokat, de ezeken túl számos egyéb lehetőség van még. Gyakorlatilag bármilyen típusú esemény alkalmas lehet a catering szolgáltatások igénybevételére, ha az étel és ital felszolgálása fontos szerepet játszik az esemény sikerében és a vendégek elégedettségében.

Milyen árban mozog a catering?

A catering ára jelentősen függ attól, hogy milyen típusú rendezvényről van szó, milyen ételekre és italokra van szükség, és hogy hány vendéget kell kiszolgálni. Általánosságban elmondható, hogy a catering ára általában főnként az alábbi tényezőktől függ:

  • Vendégek száma: Természetesen minél több vendéget kell kiszolgálni, annál magasabb lesz a catering ára. Hiszen a több embernek nagyobb mennyiségű ételt és italt kell biztosítani, valamint több személyzetre lehet szükség a kiszolgáláshoz. Viszont az egy főre jutó árak csökkenhetnek a nagyobb vendégszám esetén.
  • Menü típusa és összetétele: A menü tartalma, a fogások száma és a minősége jelentősen befolyásolja a catering árát. Például egy egyszerűbb, alapvető ételsorral rendelkező menü olcsóbb lehet, míg egy szélesebb választékot kínáló, luxus fogásokkal rendelkező menü magasabb költséggel járhat.
  • Szolgáltatások és kiegészítők: A catering ára magában foglalhatja a felszolgálók díját, az eszközök biztosítását (például tányérok, poharak, evőeszközök), az asztaldíszítést, valamint az étel- és italszállítást.
  • Kiegészítő szolgáltatások: Az árat jelentősen befolyásolhatják a bizonyos kiegészítő szolgáltatások, mint például étel- és italkóstolók, személyre szabott menütervezés, vagy akár tematikus dekoráció.
  • Helyszín: A helyszín is befolyásolhatja a catering árát. Például egy távoli helyszínre való szállítás vagy egy olyan helyszín, ahol korlátozottak a konyhai infrastrukturális lehetőségek, magasabb költségeket eredményezhet.

Általánosságban elmondható, hogy a catering ára tartalmazza az összes szükséges szolgáltatást és költséget, de az árak jelentősen eltérhetnek a fent említett tényezők alapján.

Catering szolgáltatás valódi szakértőktől

Ha pedig elhatároztad magad, hogy catering szolgáltatásra van szükséged, akkor a legjobb helyen jársz. Cégünk, a PICOS 53 Kft. 1996-ban alakult, fő profilunkba tartozik a különböző rendezvények biztosítása, melyben a rendezvény-, avagy partisátor biztosítástól, a teljes körű cateringen, azaz vendéglátói szolgáltatáson keresztül a komplett szervezésig és lebonyolításig mindenben tudunk segíteni.

Teljes körű vedéglátói (catering) szolgáltatást nyújtunk, legyen szó hideg-meleg ételek, sült tészták, fagylaltok, hűtött italok (sör, bor, pálinka, whiskey, üdítő stb) vagy kávé biztosításáról.

Ezentúl közkedvelt specialitásunk a helyszínre kitelepült fatüzelésű búbos kemencében való finomságok készítése, mintpéldául a kenyérlángos vagy egész malac.

Természetesen teljes mértékben alkalmazkodunk a megrendelőnk kéréseihez, így a fent felsorolt ételeken, italokon túl egyedi igényeket is kiszolgálunk.

Referenciáink között számos koronásfő, nagykövetség, fesztivál, céges rendezvény, magán parti, születésnap és esküvő szerepel. Többek között mi szolgáltuk ki a teljesség igénye nélkül: III. Károly királyt, az angol, indonéz, kazah nagykövetséget, szolgáltattunk a Sziget fesztiválon, a Balaton Sound-on, szerveztünk céges rendezvényeket az Axial-nak, a Lego-nak, jelen voltunk a csepeli erőmű átadáson és még számtalan helyen.

Ha szeretnél gondoskodni rendezvényed gondtalan és kifogástalan minőségű kiszolgálásáról, akkor keress minket az oldalunkon feltüntetett címeken. Nyugodtan kérhetsz tőlünk árajánlatot az ajánlatkérő űrlapunkon keresztül, írhatsz emailt az info@partysator.hu címünkre vagy kereshetsz minket telefonon is: +36 30/951-3184.

Olvasd el ezeket is

A rendezvényszervezés folyamata, hogy minden nagyszerűen menjen

A rendezvényszervezés folyamata, hogy minden nagyszerűen menjen

A rendezvényszervezés egy összetett folyamat, amely magában foglalja a tervezést, szervezést és a lebonyolítást. Ez a folyamat fontos szerepet játszik abban, hogy a különféle események, legyenek azok üzleti, kulturális vagy szórakoztató jellegűek, sikeresen megvalósuljanak.