Mennyibe kerül ma egy esküvő Magyarországon? (Esküvő árak)

Mennyibe kerül ma egy esküvő Magyarországon?

Az esküvő az egyik legfontosabb és legemlékezetesebb esemény egy pár életében. Azonban az esküvő megszervezése nemcsak izgalmas, hanem költséges is lehet. Az elmúlt években jelentősen változtak az esküvői szokások és trendek, ami a költségekre is hatással volt. Magyarországon az esküvői piac dinamikusan fejlődik, és a párok egyre több lehetőség közül választhatnak, hogy életük nagy napját tökéletessé tegyék. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, mennyibe kerül ma Magyarországon egy esküvő, és milyen tényezők befolyásolják az esküvői költségeket.

Átlagos esküvői költségek Magyarországon

Magyarországon az esküvők költségei széles skálán mozognak, attól függően, hogy milyen típusú és méretű eseményt tervez a pár. Az általános statisztikák szerint egy átlagos magyar esküvő költségei 2-5 millió forint között mozognak, de a luxus esküvők esetében ez az összeg akár a 10 millió forintot is meghaladhatja. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan oszlanak meg az esküvői költségek különböző kategóriák szerint:

  1. Helyszín és bérlés: Az esküvői költségek jelentős részét a helyszín bérleti díja teszi ki, ami nagymértékben függ a helyszín típusától és elhelyezkedésétől.
  2. Étkezés és ital: A vendéglátás, beleértve a vacsorát és az italokat, szintén az egyik legnagyobb költségtényező.
  3. Ruházat: A menyasszonyi ruha, a vőlegény öltönye, valamint a kiegészítők és egyéb ruházati cikkek is jelentős költségeket jelenthetnek.
  4. Dekoráció és virágok: A dekorációs elemek és a virágdíszek árai nagyban függnek az esküvő stílusától és a választott virágoktól.
  5. Fotós és videós szolgáltatások: A profi fotós és videós szolgáltatások nélkülözhetetlenek az esküvő emlékeinek megörökítéséhez.
  6. Zene és szórakoztatás: A DJ-k, zenekarok és egyéb szórakoztató elemek árai szintén jelentős részét képezik az esküvői költségvetésnek.
  7. Szertartás és hivatalos ügyintézés: Az anyakönyvvezetői és egyházi szertartások díjai, valamint az egyéb hivatalos költségek is részei az esküvői kiadásoknak.
  8. Esküvőszervezők és koordinátorok: Az esküvőszervezők és koordinátorok díjai változóak, de sok pár szívesen igénybe veszi a szakértői segítséget.

Helyszín és bérlés

Az esküvői helyszín kiválasztása az egyik legfontosabb döntés, amely jelentősen befolyásolja az esküvő költségeit. Magyarországon számos különböző típusú helyszín közül választhatnak a párok, beleértve a kastélyokat, szállodákat, éttermeket és kültéri helyszíneket. Az alábbiakban részletezzük a különböző helyszíntípusok árait és a bérleti díjakat befolyásoló tényezőket:

  1. Kastélyok és történelmi helyszínek: Ezek a helyszínek gyakran a legdrágábbak közé tartoznak, de cserébe elegáns és romantikus környezetet kínálnak. Egy kastély bérleti díja általában 500 000 forinttól kezdődik, és akár több millió forintra is rúghat, attól függően, hogy melyik kastélyról van szó, és milyen szolgáltatásokat nyújtanak.
  2. Szállodák és konferenciaközpontok: Ezek a helyszínek gyakran praktikus megoldást jelentenek, mivel a vendégek itt szállást is találhatnak. A szállodák bérleti díjai széles skálán mozognak, általában 200 000 és 1 000 000 forint között.
  3. Éttermek és borászatok: Az éttermek és borászatok népszerű választások, különösen azok számára, akik kisebb, intimebb esküvőt terveznek. A bérleti díjak itt általában 100 000 és 500 000 forint között mozognak.
  4. Kültéri helyszínek: A szabadtéri esküvők népszerűsége növekszik, különösen a nyári hónapokban. A kültéri helyszínek bérleti díjai változóak, de gyakran olcsóbbak, mint a beltéri helyszínek, 50 000 és 300 000 forint között.

A bérleti díjak mellett fontos figyelembe venni a járulékos költségeket is, mint például a helyszín dekorálása, a technikai felszerelés bérlése, valamint az esetleges engedélyek beszerzése. Ezen kívül érdemes előre tisztázni a helyszín üzemeltetőivel, hogy milyen szolgáltatások tartoznak a bérleti díjba, és milyen további költségekkel kell számolni.

Az esküvő helyszínének kiválasztása és bérlése tehát jelentős része az esküvői költségvetésnek, és érdemes alaposan mérlegelni a különböző lehetőségeket, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb és legkedvezőbb megoldást.

Étkezés és ital

Az esküvői vacsora és az italok költségei az egyik legnagyobb tételt képezik az esküvői költségvetésben. A catering szolgáltatások és az italcsomagok árai széles skálán mozognak, és nagymértékben függnek az esküvő méretétől, a választott menütől és az italok típusától. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb tényezőket és költségeket:

  1. Catering szolgáltatások:
    • Á la carte menü: Az á la carte menü esetén a vendégek egyéni ételválasztási lehetőséget kapnak. Az ilyen menük ára személyenként 10 000-30 000 forint között mozog.
    • Svédasztal: A svédasztalos megoldás általában olcsóbb, személyenként 7 000-20 000 forint között. Ez a megoldás nagyobb választékot és rugalmasságot kínál.
    • Ültetett vacsora: Az ültetett vacsora formálisabb, és általában drágább, személyenként 12 000-35 000 forint között.
  2. Italcsomagok:
    • Nyitott bár: A nyitott bár esetén a vendégek szabadon fogyaszthatnak különböző italokat. Ennek ára személyenként 5 000-15 000 forint között mozog.
    • Koronás italcsomag: Ez az opció korlátozott mennyiségű alkoholos italt tartalmaz, és személyenként 3 000-10 000 forint között van.
    • Pezsgős koccintás és borcsomagok: Ezek az italcsomagok külön díjazás alá esnek, és az áruk változó, általában 1 000-5 000 forint személyenként.
  3. Extra szolgáltatások:
    • Torta és édességek: Az esküvői torta ára mérettől és design-tól függően változik, általában 50 000-200 000 forint között.
    • Snack és éjféli falatok: Az éjféli snackek és falatok ára 1 000-3 000 forint személyenként.

Az étkezés és az italok költségeit befolyásolja a vendégek száma, az ételek és italok minősége, valamint a szolgáltatás típusa. Érdemes több ajánlatot kérni különböző catering szolgáltatóktól, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb megoldást az esküvőnkre.

Esküvői ruhák és öltönyök

Az esküvői ruhák és öltönyök kiválasztása különösen fontos, hiszen a menyasszony és a vőlegény megjelenése az egyik legemlékezetesebb része az esküvőnek. Az esküvői ruhák és öltönyök költségei nagyban függnek a design-tól, az anyagoktól és a márkától. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb tényezőket és árkategóriákat:

  1. Menyasszonyi ruhák:
    • Egyedi tervezésű ruhák: Az egyedi tervezésű menyasszonyi ruhák ára 200 000-1 500 000 forint között mozog, a tervező hírnevétől és az anyagok minőségétől függően.
    • Készruha butikokból: A készruha butikokban kapható menyasszonyi ruhák ára 100 000-500 000 forint között van.
    • Bérlés: A menyasszonyi ruhák bérlésének költsége általában 50 000-200 000 forint között mozog, ami kedvezőbb megoldás lehet a költségek csökkentésére.
  2. Vőlegény öltönyök:
    • Egyedi szabású öltönyök: Az egyedi szabású öltönyök ára 150 000-600 000 forint között mozog.
    • Kész öltönyök: A kész öltönyök ára 50 000-200 000 forint között van.
    • Bérlés: Az öltöny bérlése általában 20 000-100 000 forint között mozog.
  3. Kiegészítők:
    • Cipők: A menyasszonyi és vőlegény cipők ára 20 000-100 000 forint között mozog.
    • Ékszerek és kiegészítők: A menyasszonyi ékszerek, fátylak és egyéb kiegészítők ára 10 000-200 000 forint között változik.

A ruházat és kiegészítők költségei nagyban befolyásolják az esküvő költségvetését. Érdemes időben elkezdeni a keresést és több lehetőséget megvizsgálni, hogy megtaláljuk a legjobban hozzánk illő darabokat.

Dekoráció és virágok

A dekoráció és a virágok jelentős szerepet játszanak az esküvő hangulatának megteremtésében. A költségek itt is széles skálán mozognak, attól függően, hogy milyen típusú és mennyiségű dekorációt választunk. Az alábbiakban bemutatjuk a főbb költségtényezőket:

  1. Dekorációs elemek:
    • Asztaldíszek: Az asztaldíszek árai 5 000-30 000 forint között mozognak asztalonként, attól függően, hogy milyen virágokat és dekorációs elemeket használunk.
    • Székdekorációk: A székek díszítése 500-3 000 forint székekként.
    • Beltéri és kültéri dekorációk: A beltéri és kültéri dekorációk, mint például fényfüzérek, drapériák és egyéb díszítőelemek, költségei 50 000-300 000 forint között változnak.
  2. Virágdíszek:
    • Menyasszonyi csokor: A menyasszonyi csokor ára 20 000-60 000 forint között van.
    • Koszorúslány csokrok: A koszorúslányok csokrai általában 10 000-30 000 forint között mozognak darabonként.
    • Virágdíszek az oltárhoz és a szertartás helyszínéhez: Az oltár és a szertartás helyszínének virágdíszei 50 000-200 000 forint között mozognak.
    • Virágfűzérek és egyéb díszítések: Ezek ára változó, általában 10 000-50 000 forint között.
  3. Extra szolgáltatások:
    • Dekorációs tanácsadás: Sok dekoratőr és virágkötő cég kínál dekorációs tanácsadást, melynek díja 20 000-100 000 forint között mozog.
    • Bérlés: Lehetőség van dekorációs elemek bérlésére is, ami költséghatékonyabb megoldás lehet. A bérleti díjak változóak, általában 10 000-100 000 forint között.

Fotós és videós szolgáltatások

Az esküvői fotós és videós szolgáltatások elengedhetetlenek ahhoz, hogy a nagy nap minden pillanata megörökítésre kerüljön. A szolgáltatások ára jelentősen változhat a szolgáltató tapasztalata, a csomag tartalma és a helyszín függvényében. Az alábbiakban bemutatjuk a főbb költségeket és tényezőket:

  1. Fotós szolgáltatások:
    • Alapcsomagok: Az alapcsomagok általában néhány órás fotózást tartalmaznak, és 100 000-300 000 forint között mozognak.
    • Teljes napos csomagok: Ezek a csomagok az egész nap eseményeit lefedik, beleértve az előkészületeket, a szertartást, a vacsorát és az esti mulatságot. Ára 300 000-700 000 forint között mozog.
    • Jegyesfotózás: Egy külön fotózás a jegyespár számára, melynek költsége 50 000-150 000 forint között van.
  2. Videós szolgáltatások:
    • Alapcsomagok: Az alapcsomagok néhány órás videózást tartalmaznak, és ára 150 000-350 000 forint között mozog.
    • Teljes napos csomagok: A teljes napos csomagok az egész nap eseményeit rögzítik, beleértve az előkészületeket, a szertartást, a vacsorát és az esti mulatságot. Ára 400 000-900 000 forint között van.
    • Highlight videók: Rövid, összefoglaló videók az esküvőről, melyek költsége 50 000-200 000 forint között mozog.
  3. Extra szolgáltatások:
    • Drónfelvételek: Légifelvételek az esküvőről, melyek ára 50 000-150 000 forint között van.
    • Fotókönyv és albumok: Az esküvői fotók nyomtatott formában való megörökítése, melyek ára 20 000-100 000 forint között mozog.
    • Utómunka és retusálás: Az utómunkálatok és retusálás költségei változóak, általában 20 000-100 000 forint között.

A fotós és videós szolgáltatások kiválasztásánál érdemes több ajánlatot kérni, referenciákat nézni és személyes találkozót egyeztetni a szolgáltatókkal, hogy biztosan megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb szakembereket.

Zene és szórakoztatás

A zene és a szórakoztatás az esküvői buli szívét-lelkét jelentik, ezért fontos, hogy a vendégek jól érezzék magukat, és emlékezetes legyen az este. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb költségeket és lehetőségeket:

  1. DJ-k és zenekarok:
    • DJ-k: Az esküvői DJ-k árai általában 100 000-500 000 forint között mozognak, attól függően, hogy mennyi ideig tartanak, és milyen felszerelést hoznak magukkal.
    • Élőzenekarok: Az élőzenekarok általában drágábbak, áraik 200 000-800 000 forint között mozognak, a zenekar méretétől és a játszott időtartamtól függően.
    • Szóló előadók: Szóló zenészek vagy duók, például zongoristák vagy akusztikus gitárosok, általában 50 000-200 000 forint között kérnek fellépésenként.
  2. Szórakoztató programok:
    • Táncoktatás: Egy profi tánctanár által vezetett táncórák vagy bemutatók ára 20 000-100 000 forint között mozog.
    • Showműsorok: Különleges showműsorok, mint például tűzzsonglőrök, bűvészek vagy stand-up comedy, áraik 50 000-300 000 forint között mozognak.
    • Fotófal és selfie sarok: Fotófalak és selfie sarkok bérlése 30 000-100 000 forint között mozog, és nagyszerű szórakozási lehetőséget biztosítanak a vendégeknek.
  3. Hang- és fénytechnika:
    • Hangrendszer: A profi hangrendszerek bérlése 50 000-200 000 forint között mozog.
    • Fénytechnika: A fénytechnikák, mint például diszkófények és lézerek, bérlése 50 000-200 000 forint között van.
    • Színpad és egyéb technikai felszerelések: A színpad és egyéb technikai felszerelések bérlése 100 000-300 000 forint között mozog.

A megfelelő zenei és szórakoztató programok kiválasztása hozzájárul az esküvő hangulatához és a vendégek jókedvéhez. Érdemes időben egyeztetni a szolgáltatókkal, hogy biztosítsuk a kívánt programokat és technikai felszerelést.

Szertartás és hivatalos ügyintézés

Az esküvő hivatalos része, a szertartás és az ehhez kapcsolódó ügyintézés, szintén jelentős költségekkel járhat. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb tényezőket és költségeket:

  1. Anyakönyvvezetői díjak:
    • Polgári szertartás: Az anyakönyvvezetői díjak városonként változóak, de általában 20 000-50 000 forint között mozognak. Amennyiben az anyakönyvvezetőt külső helyszínre hívják, ez a díj 50 000-100 000 forint között lehet.
  2. Egyházi szertartások:
    • Katolikus esküvő: A katolikus esküvő költségei attól függnek, hogy milyen templomban tartják a szertartást, de általában 20 000-100 000 forint között mozognak.
    • Református és evangélikus esküvő: Hasonlóan a katolikus esküvőhöz, az árak itt is változóak, általában 20 000-80 000 forint között.
    • Egyéb felekezetek: Az egyéb vallási szertartások díjai is változóak, de általában 20 000-80 000 forint között mozognak.
  3. Engedélyek és hivatalos dokumentumok:
    • Házassági anyakönyvi kivonat: A házassági anyakönyvi kivonat kiállítása általában 2 000-5 000 forint között van.
    • Névváltoztatás: Ha a házasságkötés után névváltoztatás történik, annak költsége 5 000-10 000 forint között mozog.
  4. Szertartás helyszínének díszítése és előkészítése:
    • Dekoráció: A szertartás helyszínének díszítése, beleértve a virágokat és egyéb dekorációs elemeket, 50 000-200 000 forint között mozog.
    • Székek és egyéb berendezések: A székek és egyéb berendezések bérlése 20 000-100 000 forint között van.
  5. Zenei kíséret:
    • Hangszeres előadók: A szertartás alatti zenei kíséret, például zongorista vagy hegedűs, 20 000-100 000 forint között mozog.
    • Énekkar vagy kórus: Az énekkar vagy kórus fellépése 50 000-200 000 forint között van.

Szállás és utazás

Az esküvő szervezése során a vendégek szállásának és utazásának biztosítása is jelentős költségeket jelenthet. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb tényezőket és költségeket:

  1. Vendégek szállása:
    • Szállodák és panziók: A vendégek szállásának költségei nagyban függnek a helyszíntől és a választott szállás típusától. Egy éjszaka ára 10 000-50 000 forint között mozog szobánként.
    • Bérelt házak és apartmanok: Alternatív megoldásként bérelt házak és apartmanok is rendelkezésre állnak, melyek árai 30 000-150 000 forint között mozognak éjszakánként.
    • Szállítás a szálláshelyek és a helyszínek között: Amennyiben a szálláshely távolabb van az esküvő helyszínétől, a szállítási költségek is számottevőek lehetnek. A buszbérlés ára 50 000-200 000 forint között mozog.
  2. Pár utazása:
    • Esküvői autó bérlése: Az esküvői autó bérlése 50 000-200 000 forint között mozog, attól függően, hogy milyen típusú autót választanak.
    • Esküvői hintó vagy különleges járművek: Amennyiben különleges járművet, például hintót szeretnének bérelni, az ára 100 000-300 000 forint között mozog.
  3. Nászút:
    • Belföldi nászút: A belföldi nászút költségei általában 100 000-500 000 forint között mozognak, attól függően, hogy milyen típusú szállást és programokat választanak.
    • Külföldi nászút: A külföldi nászút költségei széles skálán mozognak, általában 300 000-2 500 000 forint között, attól függően, hogy melyik országba utaznak, és milyen szállást választanak.

A vendégek szállásának és utazásának tervezésekor érdemes időben foglalni, hogy biztosítsuk a legjobb árakat és lehetőségeket. A pár számára pedig érdemes egy külön költségvetést készíteni a nászútra, hogy minden részletet gondosan megtervezhessenek.

Egyéb költségek

Az esküvő tervezése során számos egyéb költség is felmerülhet, amelyeket érdemes figyelembe venni a költségvetés készítésekor. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb egyéb költségeket:

  1. Esküvői meghívók és papírtermékek:
    • Meghívók: Az esküvői meghívók ára változó, általában 500-2 000 forint között darabonként, attól függően, hogy milyen design-t és anyagokat választanak.
    • Ültetőkártyák és menük: Az ültetőkártyák és menük ára 200-500 forint között mozog darabonként.
    • Köszönőajándékok: A köszönőajándékok ára 500-3 000 forint között darabonként, attól függően, hogy milyen típusú ajándékot választanak.
  2. Szépségápolás:
    • Menyasszonyi smink és frizura: A menyasszonyi smink és frizura ára 20 000-100 000 forint között mozog, a szolgáltató tapasztalatától és a választott stílustól függően.
    • Koszorúslányok és örömanyák sminkje és frizurája: A koszorúslányok és örömanyák sminkje és frizurája 10 000-50 000 forint között van személyenként.
  3. Esküvői gyűrűk:
    • Karikagyűrűk: Az esküvői karikagyűrűk ára nagyban függ az anyagtól és a design-tól, általában 50 000-500 000 forint között mozognak.
    • Eljegyzési gyűrű: Az eljegyzési gyűrű ára szintén változó, általában 100 000-1 000 000 forint között.
  4. Esküvői biztosítás:
    • Esküvői biztosítás: Az esküvői biztosítás ára 20 000-100 000 forint között mozog, és fedezheti a különböző váratlan események költségeit, mint például a szolgáltatók lemondása vagy a helyszínváltoztatás.
  5. Esküvőszervező:
    • Esküvőszervező díja: Az esküvőszervező díja a szolgáltatás mértékétől és a szervező tapasztalatától függően 100 000-500 000 forint között mozog.

Záró gondolatok

Az esküvői költségek részletes megtervezése és a különböző tételek figyelembevétele elengedhetetlen ahhoz, hogy a nagy nap gördülékenyen és stresszmentesen teljen. Az esküvői költségvetés elkészítésekor fontos, hogy minden részletre odafigyeljünk, és reális költségekkel számoljunk.

Ha nem szeretnénk minden részletet egyedül megtervezni és lebonyolítani, érdemes lehet profi esküvőszervezőt megbízni. Az esküvőszervezők tapasztalatukkal és szakértelmükkel segítenek a legjobb szolgáltatók és megoldások megtalálásában, valamint a költségvetés optimalizálásában.

Az esküvőszervezés hosszadalmas és fáradságos folyamat lehet, de megfelelő tervezéssel és a megfelelő szakemberek bevonásával biztosak lehetünk benne, hogy életünk egyik legszebb napja valóban felejthetetlen lesz. Ha nem szeretnél ennyit bajlódni a részletekkel, nyugodtan bízd ránk, a Picos 53-ra a szervezést, és mi gondoskodunk róla, hogy az esküvő minden részlete tökéletes legyen.

Olvasd el ezeket is

A rendezvényszervezés folyamata, hogy minden nagyszerűen menjen

A rendezvényszervezés folyamata, hogy minden nagyszerűen menjen

A rendezvényszervezés egy összetett folyamat, amely magában foglalja a tervezést, szervezést és a lebonyolítást. Ez a folyamat fontos szerepet játszik abban, hogy a különféle események, legyenek azok üzleti, kulturális vagy szórakoztató jellegűek, sikeresen megvalósuljanak.